Sådan hænger du <br> dit vasketøj korrekt op

Gode råd til dig:

Sådan hænger du
dit vasketøj korrekt op

Sådan hænger du dit vasketøj korrekt op

Du kender det sikkert godt. Bjerget af vasketøj, der stille og roligt vokser sig større. Afhængigt af, hvor mange mennesker der bor sammen, er bjerget stort eller lille. Især i børnefamilier kører vaskemaskinen normalt flere gange om ugen, for når de små leger og tumler udenfor, bliver tøjet hurtigt beskidt.

Det er vigtigt, at du hænger dit vasketøj korrekt op, hvis dit tøj, sengetøj og andre tekstiler skal blive hurtigt tørt, og du skal slippe for at stå i timevis med strygejernet bagefter.

Vi har samlet seks tips til dig om, hvordan du bedst hænger tøj, sengetøj og håndklæder op:
Find det rigtige sted, hvor vasketøjet kan tørre

Hvis du vil have dit vasketøj hurtigt tørt, skal du finde et godt sted, hvor det kan hænge. Hvis du har mulighed for det, så lad det hænge udendørs, for ude i den friske luft tørrer sol og vind vasketøjet ekstra hurtigt, og det kommer til at dufte vidunderligt friskt. Selvfølgelig kan du også tørre tøjet indendørs, så længe du sørger for god udluftning, så fugten kan slippe ud igen.
Ryst tøjet inden du hænger det op

Når du hænger vasketøjet op, er det en god idé at ryste vasketøjet. På den måde forhindrer du stoffet i at ligge dobbelt, så de enkelte stykker tøj tørrer langsommere. Det har desuden den positive effekt, at det tørrede vasketøj er mindre krøllet, og du sparer tid på strygning. Sørg derfor for at hænge vasketøjet så udglattet som muligt.
Fordel vasketøjet på snoren

Hvis du hænger vasketøjet forskudt på snoren, kan luften bedre cirkulere, fordi afstanden er større, og det betyder, at vasketøjet tørrer hurtigere. Brug evt. det ekstra høje tørrestativ Pegasus 180 Maxx, der fungerer perfekt til bukser, sengetøj og lange kjoler.
Sæt vasketøjet rigtig fast

Sæt vasketøjet fast med tøjklemmer, så det ikke glider eller falder ned. På den måde kan du også hænge vasketøjet, så det så vidt muligt ikke overlapper for meget eller får mærker fra tørresnoren i tøjet.
Hæng sarte stykker tøj med vrangen ud

Solcremepletter indeholder fedt og olie, så du kan prøve at bruge trækpapir eller køkkenrulle til at stryge fedtpletten ud. Tag dit strygebræt og stryg, til trækpapiret ikke suger mere af pletten. Vask derefter tøjet som normalt.
Tør skjorter og bluser på bøjler

Vil du spare dig selv for flere timers ekstra arbejde med strygejernet? Så hæng vasketøj som skjorter, bluser og kjoler op på bøjler. På den måde undgår du klemmemærker og tørresnorsknæk på tøjet, der bagefter skal stryges væk.

Hvilket tørrestativ skal jeg vælge?

For at snavsetøjet ikke hober sig op, skal det vaskes regelmæssigt og derefter tørres – og det skal det helst så hurtigt som muligt. Der er flere måder at gøre det på: Stående tørrestativer, paraplytørrestativer, væghængte tørrestativerog hængende tørrestativer. Men hvad er det rigtige at vælge? Hvordan hænger du bedst vasketøjet op, så det tørrer hurtigst muligt? Og hvor?

Der er flere måder at hænge vasketøjet til tørre på. Hvilken metode, der er det rigtige valg, afhænger bl.a. af, hvor mange I er i husstanden, hvor meget plads har du til rådighed, og om du har have.

Hvis du f.eks. bor i en lille etværelses lejlighed, har du givetvis ikke plads til et udendørs tørrestativ. Og hvis du skal hænge vasketøj op i en familie på fire, rækker et lille væghængt tørrestativ nok ikke. Se her hvilke fordele og ulemper, der er ved de enkelte typer af tørrestativer:

Det stående tørrestativ

– en ægte allrounder

Klassikeren blandt mulighederne for at hænge vasketøjet op er et fritstående tørrestativ med to vinger. Modeller som tørrestativet Pegasus 200 kan klappes sammen og spare plads, når det ikke er i brug, og har med sine 20 meter tørresnor kapacitet til hele 2 maskinvaske.

Fritstående tørrestativer har ikke kun den fordel, at de hurtigt kan klappes sammen og gemmes væk bag skabet, under sengen eller i hjørnet bag døren, men de kan også fleksibelt stilles op hvor som helst. F.eks. om sommeren, når solen skinner, kan du hænge dit vasketøj op på altanen, terrassen eller haven. Hvis det begynder at regne, behøver du ikke tage vasketøjet ned, men kan hurtigt tage det fyldte stativ ind. Om vinteren har du mulighed for at hænge dit tøj på tørrestativet i kælderen, på badeværelset eller i stuen – hvor der nu er plads til det. Selv for små singlehusstande er der ekstra pladsbesparende modeller som f.eks. tørrestativet Pegasus 150 Slim, der er ekstra smalt. Her kan du nemt hænge dit vasketøj op i lejligheden.

Paraplytørrestativet – tørring af

større mængder tøj i frisk luft

Har du en stor familie? Eller har du én fast vaskedag om ugen? Så har du brug for en løsning, der giver så meget plads som muligt til sengetøj, tøj, håndklæder m.m.

Her kan et paraplytørrestativ være god løsning. Her får du nemlig en masse tørreplads – velegnet til dem, der ønsker at tørre meget vasketøj på én gang. Paraplytørrestativet sættes i haven ved hjælp af medfølgende jordspyd eller nedstøbningsholder og skal på den måde ikke først findes frem og stilles op. Du skal derimod bare folde paraplytørrestativet ud, og så kan du hænge vasketøjet op. Som regel kan der hænges op til fem maskinvaske op på et paraplytørrestativ. En ulempe ved denne løsning er dog, at du kun kan hænge vasketøjet op til tørring udendørs, når det er godt vejr. Men hvis du vælger en model som paraplytørrestativet LinoProtect 400, kan du hænge skjorter, bukser, bluser og alt det andet vasketøj op udenfor, selv når det regner. For dette tørrestativ har et tag, der beskytter dit vasketøj mod regn.

Der findes også modeller som det transportable paraplytørrestativ LinoPop-Up 140, som ikke skal sættes fast i jorden. Det oplagte valg til altanen, terrassen, til camping og på farten.

Tørresnoren

– en fleksibel løsning

Har du et kælderrum, hvor du tørrer dit vasketøj? Eller har du mange træer i haven? Så er det nærliggende at sætte en tørresnor op, som du kan hænge vasketøjet på. Du kan binde den fast hvor som helst – f.eks. omkring en stolpe, omkring en træstamme eller i carporten. Tørresnoren optager kun lidt plads og kan fjernes på ingen tid.

Det væghængte tørrestativ

– et pladsbesparende alternativ

Er du på udkig efter et pladsbesparende alternativ, der stadig giver dig så meget tørreplads som muligt? Mange væghængte tørrestativer udmærker sig ved at have meget tørreplads på et meget lille areal. Modeller til udtrækning, f.eks. det væghængte tørrestativ Rollfix 210 med plads til ca. 2 maskinfulde vasketøj, kan let fastgøres til væggen på badeværelset, i kælderen eller altanen. Hvis du vil hænge dit vasketøj op, skal du bare trække snorene ud. Og når vasketøjet er tørt igen, trækkes snorene ind i holderen igen. På den måde optager et væghængt tørrestativ meget lidt plads og er næsten usynligt.