8 vaskemyter: <br> sandt eller falsk

Gode råd til dig:

8 vaskemyter:
sandt eller falsk

8 vaskemyter: sandt eller falsk

Du har sikkert hørt om dem før. Eddike kan bruges i stedet for skyllemiddel. Bagepulver gør vasketøjet hvidere. Kasketter bliver fint rene i opvaskemaskinen. Disse og mange andre myter kredser om emnet tøjvask. Men er der noget om det? Er det bare myter eller virker de faktisk? Vi har set de mest kendte vaskemyter efter i sømmene og giver dig her svarene.Skyllemiddel kan erstattes af eddike

Er der noget bedre end krammebløde tekstiler, der føles behagelige mod huden? Nej vel, og derfor bruger mange mennesker skyllemiddel. Men hvad kan man gøre, hvis man er løbet tør eller ikke vil bruge skyllemiddel?

Myten siger, at eddike er en god erstatning for skyllemiddel. Men er der virkelig noget om denne vaskemyte? En ting er sikkert: Eddike er praktisk at have i husholdningen. Men det er en dårlig idé at bruge det i vaskemaskinen. For dér kan det føre til korrosion, angribe gummidele og på den måde beskadige maskinen. Derudover hverken glatter eller blødgør eddike tøjet– det fjerner kun kalkrester fra fibrene. Under visse omstændigheder kan det endda ødelægge syntetiske materialer. Så selv om tekstilerne kan føles stive efter vask eller tørring, skal man altså undgå at bruge eddike.

Svar: FalskDit tøj er beskidt efter én gang

Denne myte om tøjvask er også udbredt: Tøj, der er blevet brugt en gang, er almindeligt snavset. Dette er en misforståelse. For hvis du kun har haft tøjet på en enkelt dag og ikke spildt noget på det, er det kun let snavset. Kun hvis du for eksempel har svedt igennem din skjorte eller båret den flere gange, hører den til i kategorien almindeligt snavset. Du kan derfor sagtens bruge dit tøj flere gange, inden det skal i vasketøjskurven.

Svar: FalskLingeri skal altid vaskes i hånden

Det er en udbredt vaskemyte, at lingeri udelukkende skal vaskes i hånden for at beskytte det sarte materiale og blonderne. Selvfølgelig kræver disse sarte stykker tøj særlig opmærksomhed ved vask. Men moderne vaskemaskiner er udstyret med specielle programmer til finvask, og hvis du tilmed anvender vaskeposer, er det ikke nødvendigt at vaske lingeri i hånden.

Svar: FalskBagepulver gør vasketøjet hvidere

Der er ikke noget mere irriterende end grimme, grå skygger eller pletter på tøjet! En velkendt vaskemyte lover at udrydde det problem. Bagepulver betragtes som en mirakelkur og skulle kunne gøre vasketøjet hvidere. Men passer det virkelig? Svaret lyder: Nej. Hvis du vil have de grå skygger eller pletter til at forsvinde, så tekstilerne bliver hvide igen, hjælper det hverken at tilsætte bagepulver til vasken eller at lægge tekstilerne i blød i en blanding af vand og bagepulver.

Brug i stedet vaskemiddel, der er beregnet til hvid vask, og eventuelt pletfjerner på særligt ramte områder.

Svar: FalskVask din kasket i opvaskemaskinen

Denne vaskemyte lyder måske bizar, men den passer faktisk: Kasketter bliver fint rene i opvaskemaskinen. I vaskemaskinen går de derimod ofte i stykker under centrifugeringen. Men det sker ikke i opvaskemaskinen. Du skal bare stille en rund skål med bunden i vejret i den øverste skuffe i opvaskemaskinen og lægge kasketten på den. Det vigtige er, at den ikke kan flytte sig under skylningen. Læg så en opvasketab i og tænd for maskinen – så bliver din kasket ren igen.

Bemærk: Undlad at komme snavset service med i opvaskemaskinen. Desuden bør du ikke vaske kasketten i opvaskemaskinen, hvis dens skygge indeholder pap. For den kan gå i stykker, når maskinen kører.

Svar: Sandt (for nogle kasketter)Jeans i fryseren i stedet for i vaskemaskinen?

Det er klart, at dine yndlingsjeans holder længere, hvis du behandler dem rigtigt. Men hvordan? Skal de en tur i vaskemaskinen? Det slider jo på materialet. Jeansene kan miste deres form og farve, og fibrene tager også skade af friktionen.

Men her er en vaskemyte, som kan afhjælpe situationen og sætte en stopper for dilemmaet: For fryseren skulle kunne friske dine yndlingsbukser op igen – helt uden vask. Ifølge det gode råd lægges bakterier, der spreder ubehagelige lugte, i dvale i fryseren på grund af frostgraderne. Du skal blot lægge jeansene i fryseren i 24-48 timer, og så er de friske igen.

Men virker denne metode faktisk og gør tøjvask overflødig? Ikke helt: Selvom ubehagelige lugte kan forsvinde i en vis tid, kan kulden ikke gøre noget ved pletter. Derfor er det stadig det bedste at vaske dine yndlingsjeans, og når du gør dette, så sørg lige for at vende vrangen ud for at skåne det materiale, som jeansene er lavet af.

Svar: Til dels sandt i forhold til lugtgener, men falsk i forhold til pletter og snavsTromlen må ikke være propfuld

Hvis dit vasketøj skal blive ordentligt rent igen, bør du ikke proppe tromlen på din vaskemaskine, så den bliver helt fuld – denne vaskemyte er der rent faktisk noget om. For de enkelte stykker tøj skal have plads nok til at bevæge sig. Når du fylder vaskemaskinen, skal du sørge for, at der er mindst en håndsbredde ledig plads i tromlen.

Svar: SandtVaskemiddel er godt – meget

vaskemiddel er meget godt

Har du også hørt, at dit vasketøj bliver ekstra hurtigt rent, hvis du kommer meget vaskemiddel i maskinen? Det er selvfølgelig rigtigt nok, at jo mere snavset vasketøjet er, jo mere vaskemiddel har du brug for. Men ikke alt for meget, for så kan der sidde rester tilbage på dit tøj. Så denne vaskemyte kan vi altså også aflive.

Tip: Doseringen af vaskemidlet bør i øvrigt ikke kun tilpasses graden af snavs på dine tekstiler, men også vandets hårdhed i det område, hvor du bor. Hvis du vil finde ud af, hvor hårdt vandet er i dit område, kan du henvende dig hos dit vandforsyningsselskab eller på borger.dk

Svar: Falsk