Så nemt får du solcreme <br> af tøjet

Gode råd til dig:

Så nemt får du solcreme
af tøjet

Så nemt får du solcreme af tøjet

Øv altså! I et par timer var din nye T-shirt funklende hvid. Men nu har solcremen lavet pletter på dit yndlingstøj efter et besøg på stranden. Ofte virker det helt umuligt at fjerne solcremepletter på lyse eller hvide tekstiler. Selv efter maskinvask kan de stadig ses. Faktisk forstærker høje vasketemperaturer og vaskemidler med blegemiddel ofte pletterne eller gør dem gule.

Hvorfor er solcreme så genstridig?

Tekstilteknikere har fundet ud af, at synderne er både de fysiske og de kemiske UVA-filtre i solcreme. Deres sammensætning gør, at de overfører deres gullige farve til tekstiler, der kommer i kontakt med dem. Alt efter tekstiltype er det svært at behandle eller fjerne pletterne efterfølgende.

Desuden gælder det, at jo højere solbeskyttelsesfaktor og jo længere pletterne forbliver på tøjet, jo sværere bliver det at vaske dem af igen. Og det løser ikke problemet helt at hænge tøjet ud på paraplytørrestativet eller lignende efter vask for at blege dem i solen.

Hvorfor er solcreme så genstridig?

Fem pletfrie tricks til at fjerne solcremepletter

Uanset hvilken fremgangsmåde du vælger, så er der to faste grundregler for at fjerne pletter fra tøj:

Friske pletter skal du straks vaske med opvaskemiddel. Gamle pletter bør du lægge i blød i 1-2 timer.
Gnid forsigtigt opvaskemiddel eller lignende ind i stoffet.
Når du gnider forsigtigt, opløses fedtet og olien i tekstilets fibre endnu bedre.

Brug flydende vaskemiddel i vaskemaskinen og vælg lave vasketemperaturer.
Vaskemidler i pulverform og høje temperaturer forstærker nemlig ofte solcremepletter.

Hvis uheldet er ude kan du bruge følgende tricks eller husholdningsmidler til at bekæmpe solcremepletter:
Opvaskemiddel

Sørg for hurtigt at opsuge friske dråber af din solcreme med et tørt stykke køkkenrulle eller viskestykke. Undlad at gnide på det. Dryp derefter et par dråber opvaskemiddel på solcremepletten og gnid det forsigtigt ind i tekstilfibrene. Som hovedregel opløser opvaskemiddel fedt og olie, og hvis du vasker tøjet bagefter, er der en god chance for, at solcremepletten forsvinder.
Bagepulver eller natron til lyst tøj

Friske solcremepletter kan fjernes, hvis du for eksempel fugter dit lyse tøj og drysser bagepulver ovenpå. Lad det sidde i mindst en halv time og vask tøjet bagefter ved den højeste temperatur, som vaskeanvisningerne tillader.
Pletspray

Opsug så vidt muligt resterne af solcreme med et stykke køkkenrulle, spray på pletten og vask så tøjet ved den højeste temperatur, som de kan tåle.
Eddike eller citronsyre

Vores bedstemødre anvendte eddike eller citronsyre, når det drejede sig om fedtpletter på tøj. Lav f.eks. et eddikebad med vand i forholdet 1:5 og læg din T-shirt i blød i mindst en time. Efterfølgende kan du vaske den som du plejer.
Stryg det væk

Solcremepletter indeholder fedt og olie, så du kan prøve at bruge trækpapir eller køkkenrulle til at stryge fedtpletten ud. Tag dit strygebræt og stryg, til trækpapiret ikke suger mere af pletten. Vask derefter tøjet som normalt.